Ευθύμης Μίτας (βλέπε: Mr Perfect, Η συνέντευξη)

http://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpghttp://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpghttp://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpghttp://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpghttp://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpghttp://www.issf.gr/wp-content/uploads/2012/11/Mitas0.jpgΕυθύμης Μίτας (βλέπε: Mr Perfect, Η συνέντευξη)

Ευθύμιος Μίτας

Για τον Ευθύμιο (Μάκη) Μίτα δεν χρειάζεται ιδιαίτερος πρόλογος. Για όσους αγαπούν τα αθλήματα της σκοποβολής ήταν πάντα γνωστός για τις κορυφαίες επιδόσεις του. Οι πρόσφατες επιτυχίες και τα παγκόσμια ήρθαν απλά σαν κερασάκι στην σκοπευτική καριέρα του, σαν επιστέγασμα και αποτέλεσμα του αγώνα και του ταλέντου του. Το μέλλον είναι ήδη εδώ, αισιόδοξο με την μορφή της τέταρτης θέσης στην γενική κατάταξη της ISSF (Πέμπτη 1/11/2012) και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι του πήλινου στόχου περιμένουν με προσμονή να χειροκροτήσουν την επόμενη επιτυχία του, στην προσπάθεια μαζί με τους υπόλοιπους της Ελληνικής αποστολής για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις. Πριν όμως προχωρήσουμε στην ουσία αυτής της συνέντευξης κρίνω σωστό να προσθέσω μια-δύο εικόνες που αποκόμισα προσωπικά από τον άνθρωπο Μάκη Μίτα. Ο Μάκης είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος απλός και ταπεινός σαν τον φίλο ή τον γείτονα της διπλανής πόρτας. Είναι όμως επίσης από τους ανθρώπους που περιβάλλονται ακριβώς για τα χαρακτηριστικά που προανέφερα από μια λάμψη που δεν κρύβεται. Ανοίγοντας τον κύκλο των συνεντεύξεων αυτών περίμενα ότι απέναντι μου θα έβρισκα τους άσσους που φαντάζουν εξωπραγματικοί για τους υπόλοιπους καθημερινούς ανθρώπους σαν εμένα. Αυτό που δεν περίμενα είναι το πόσο καλά παιδιά αποδεικνύονται και το πόσο καλοί φίλοι είναι μεταξύ τους. Ο Μάκης με ενθουσίασε, με συγκίνησε και ενίοτε μου μετέφερε ρίγη σεβασμού για την περηφάνεια που μετέδωσε με τις επιτυχίες του στην Ελλάδα που τόσο το έχει ανάγκη αυτό τον καιρό.

Μίτας Ε.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με τιμάτε και μου δίνετε την ευκαιρία να πω κι εγώ δύο λόγια για την καριέρα μου και την προσφορά μου στο άθλημα το οποίο αγαπώ πολλά χρόνια.

Issf.gr : Ευθύμη πότε ξεκίνησες την σκοποβολή?

Μίτας Ε.: Ξεκίνησα την σκοποβολή το 1998 και μετά από δύο χρόνια μπήκα στην εθνική ομάδα.

Issf.gr : Πότε ήρθαν οι πρώτες νίκες, μετάλλια?

Μίτας Ε.: Οι διακρίσεις ξεκίνησαν πολύ γρήγορα, αφού αμέσως μετά από ένα χρόνο έκανα 117 στα 125 πιάτα και κέρδισα τους πρώτους μου πανελληνίους αγώνες στην Μαλακάσα το 1999.

Issf.gr : Μετά από αυτά ποια ήταν η εξέλιξη?

Μίτας Ε.: Από το 2001 ξεκίνησαν και οι διεθνείς επιτυχίες με την έκτη θέση στο European Championship στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με 119/125 και διακρίσεις σε διεθνή meetings, με την σημαντικότερη επιτυχία στην σκοποβολή ως τότε διότι ακολούθησαν πολλές από εμένα αλλά και τους συναθλητές μου, την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Τσεχία όπως επίσης και την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στην Φινλανδία το 2003 και την Πέμπτη στον ίδιο θεσμό τον επόμενο χρόνο στην Κύπρο.

Issf.gr : Όλα αυτά και ενώ ήσουν ακόμη νεαρός..

Μίτας Ε.: Πράγματι, από το 2001 ως το 2004 πρωταθλητής εφήβων καθώς και ανδρών αφού δηλωνόμουν ακόμη έφηβος! Όλα τα χρωστάω στον αείμνηστο Τιμούρ Ματογιάν τον προπονητή μου.

Issf.gr : Τι ακολούθησε ακριβώς? Γνωρίζουμε ότι τότε περίπου απεβίωσε.

Μίτας Ε.: Μετά τον θάνατο του προπονητή μου Τιμούρ Ματογιάν το 2004 που μου κόστισε πάρα πολύ, σταμάτησα την σκοποβολή για το 2005 και 2006. Το 2007 έριξα μόνο στους Πανελληνίους αγώνες που έγιναν στην Μαλακάσα και τους κέρδισα παρότι ήμουν τόσο καιρό εκτός. Κατόπιν η ομοσπονδία συνεργάστηκε με τον κύριο Tom Alderin και έτσι είχα την τιμή να μαθητεύσω μαζί του για τα επόμενα δύο χρόνια και τον ευχαριστώ για όλα όσα μπόρεσε να μου δώσει.

Issf.gr : Πες μας λίγο πως για την συνέχεια

Μίτας Ε.: Από το 2008 ήρθε κοντά μας ο κ Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος έγινε ομοσπονδιακός προπονητής και άρχισε μια περίοδος καταπληκτικής συνεργασίας μεταξύ μας πράγμα που φάνηκε όχι τόσο από τα λόγια όσο από τα έργα μας! Ο Νικόλας ο Μαυρομάτης κέρδισε την κάρτα για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου με την δεύτερη θέση του στο World Cup και αμέσως μετά εγώ στο Μάριμπορ της Σλοβενίας με την Τρίτη θέση στο World Cup το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική σκοποβολή!! Ο Σαλαβαντάκης ο Γιώργος που είναι για μένα ένας από τους πατεράδες μου στην σκοποβολή κέρδισε την έκτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Καζάν της Ρωσίας! Εγώ και ο Νίκος (Μαυρομάτης) είμαστε στους 12 καλύτερους αθλητές του κόσμου για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2010 και το 2011 με την συμμετοχή μας στους τελικούς του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Issf.gr : Ας έρθουμε στο 2012. Μεγάλη, δύσκολη χρονιά αλλά παρόλα αυτά πολλές επιτυχίες. Θες να μας αναλύσεις λίγο?

Μίτας Ε.: Το 2012 έκλεισα τρεις συνεχόμενες χρονιές στους κορυφαίους αθλητές. Ήταν η καλύτερη μου χρονιά τόσο σκοπευτικά όσο και προσωπικά. Πήρα την πρώτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο στην Αριζόνα κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ αλλά και πανευρωπαϊκό. Κατέκτησα την δεύτερη θέση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στην Κύπρο και την τέταρτη στο παγκόσμιο στο Λονάτο της Ιταλίας. Κόουτς!!! Γιάννη Λοβέρδο σε ευχαριστώ για όλα! Είσαι μέσα στην καρδιά μου! Αυτό πιστεύω να τα λέει όλα!

Issf.gr : Ποιό είναι το πρόγραμμα που ακολουθείς κατά την προετοιμασία σου? Τι κάνεις ώστε να διατηρείς την φυσική σου κατάσταση μεταξύ των αγώνων?

Μίτας Ε.:Το πρόγραμμα μου βγαίνει μετά από συνεννόηση με τον προπονητή μου. τώρα τον χειμώνα που η περίοδος για εμάς είναι νεκρή ασχολούμαι με την φυσική κατάσταση και κάνω πολύ γυμναστική και βάρη με τον ρυθμό που με βοηθά. Το καλοκαίρι που ξεκινάνε οι αγώνες κάνω πάρα πολλές ώρες προπόνηση στα τερέν και ρίχνω τεράστιες ποσότητες φυσιγγίων μέχρι να έρθω στο φορμάρισμα. Μετά με σωστή συντήρηση με κρατά φορμαρισμένο για όσο καιρό θέλω.

Issf.gr : Υπάρχει κάτι πέρα από την σκοποβολή που σε χαλαρώνει? Τι ακολουθεί ένα αγώνα συνήθως?

Μίτας Ε.: Με ηρεμεί πάρα πολύ το μπιλιάρδο και το ψάρεμα και είναι τα χόμπυ που περνώ κυρίως τον ελεύθερο χρόνο μου. Μεταξύ των αγώνων προσπαθώ να ξεκουραστώ όσο μπορώ και να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να μου λείψει και αυτό να είναι το έναυσμα για να ξαναπάω στο σκοπευτήριο. Δεν κρατά πολύ όμως μην νομίζετε, γιατί μετά από ένα αγώνα θέλω να είμαι σκοπευτήριο, να ρίξω και να διορθώσω τα λάθη μου. Αυτό είναι που θέλω να κάνω και τώρα αλλά επειδή η ομοσπονδία δεν καλύπτει τις πούλες και τα φυσίγγια μέχρι νεωτέρας όπως με ενημέρωσαν, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθω.

Issf.gr: Προσφάτως μάθαμε ότι θα εκπαιδεύεις νέους αθλητές στης σκοποβολής.Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα τους βήματα?

Μίτας Ε.: Σωστά, ξεκινάμε την σχολή Big Hunter με τον κ. Αντρέα Πλαστουργό ..θα ήθελα σας παρακαλώ να μην παραλειφθεί αυτό! Ο κύριος Πλαστουργός είναι ένας άνθρωπος που όλη την χρονιά με βοηθά και με καλύπτει σε πολλά πράγματα και είναι όπως λένε οι κρητικοί αντάρα! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα και είναι τιμή μου που θα συνεργαστώ με ένα τέτοιο άνθρωπο, πέρα από το ότι θα μπορέσω να μάθω πολλά από αυτόν. Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα αθλήματα του πήλινου στόχου. Ξέρω ότι δεν θα μπορούν πάντα να την ακολουθήσουν αλλά είναι στο χέρι των γονιών τους να τα οδηγήσουν σε ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες έτσι ώστε να μάθουν από την αρχή τα βασικά πράγματα σωστά. Χωρίς τις σωστές βάσεις ξέρουμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Στους μεγαλύτερους κυρίους και κυρίες που θέλουν να εκπαιδευτούν και να βελτιωθούν θα ήθελα να πω ότι μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα αρκεί να έχουν θέληση και πίστη στον άνθρωπο που θα επιλέξουν να τους οδηγήσει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Επίσης θα ήθελα εν τέλει να προσθέσω σε όσους δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί ότι η σκοποβολή είναι ένα όμορφο και ευγενές, καθαρό άθλημα, και όποιος ενδιαφερθεί να το παρατηρήσει έστω και μία φορά από κοντά θα το καταλάβει αυτό.

Issf.gr: Τι επιθυμείς να πετύχεις στην σκοπευτική σου καριέρα. Ποιά είναι τα όνειρά σου?
Μίτας Ε.: Το όνειρο μου μέχρι και τον Ιούλιο του 2012 ήταν να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες και να τιμήσω την χώρα μου και τον εαυτό μου. Το κατάφερα και πραγματικά έκλαψα πάρα πολύ από χαρά όταν κατέκτησα την κάρτα συμμετοχής! Νέος μου στόχος και όνειρο μου είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας το 2016. Στόχος όμως με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς για όλους τους σκοπευτές και όχι μόνο εμένα, είναι πάντα το 125/125. Ευχαριστώ Τον Θεό που το έχω καταφέρει και αυτό αλλά και το απίστευτο 150 στα 150 πιάτα. Όλα αυτά συνέβηκαν τα ευχαριστήθηκα και έχουν ήδη γραφτεί στην ιστορία αλλά για μένα ‘έχουν ξεχαστεί και προχωράω φρέσκος για την νέα χρονιά ανυπομονώντας να ξεκινήσω πάλι τους αγώνες μου. Στα αγγλικά,.. I’m hungry for shooting!

Issf.gr:Σου ευχόμαστε να γίνουν όλα πραγματικότητα.

Υσ. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτής της συνέντευξης θα συμπληρώσω και το λογοπαίγνιο που εξελίχθηκε σε αστείο κλίμα πρόσφατα σε πηγαδάκι σκοπευτών. Ρωτά λοιπόν ο ένας σκοπευτής τον άλλο πως μεταφράζεται το “campione del mondo” στα ελληνικά και ευάρεστα ο δεύτερος του απαντά ταχέως. – Μα φυσικά “πρωταθλητής κόσμου”. Ανταπαντά το ίδιο ταχέως ο πρώτος ..-Λάθος κάνεις φίλε μου, εδώ και λίγο καιρό το “campione del mondo” μεταφράζεται…Μίτας Μάκης!!Πάντα τέτοια λοιπόν Mr Perfect!

Share "Ευθύμης Μίτας (βλέπε: Mr Perfect, Η συνέντευξη)" via

1 Readers Commented

Add a comment
  1. 10/12/2012
    Μπραβο στα παιδια και μπραβο στο Γιαννη Λοβερδο καλο μου φιλο παιδικο, που τον γνωρισα στα Λυκοπουλα και τωρα τον καμαρωνω σαν προπονητη της Εθνικης ομαδας και αξιο Ροκά με τους BluesBirds. Bravo!!! Reply

Leave a Reply

More in Olympic Skeet
Apr 27, 3 years ago

Λάρνακα αποτελέσματα Σκητ τελικά

RESULTS SKEET MEN MEDAL MATCHES 27 APR 2015, START TIME 18:00 2nd Competition Stage – Medal Matches Rk Bib No Name Nat Targets Total Remarks 4 8 12 16 Gold Medal Match 1 1837 BIN FUTTAIS Saif UAE 11 10 11 11 11 11 10 11 14 S-off: 4 2 1776 SVENSSON Marcus SWE 01 11 11 11 11 10 11 11 14 S-off: 3 Bronze Medal Match 3 1693 ASTAKHOV Anton RUS 11 11 10 11 11 11 10 10 13 4 1289 BIRD Jeremy Harry GBR 11 11 11 10 11 ...

Jun 19, 5 years ago

Τρίαθλο στο σχιστό, αποτελέσματα (Δελτίο τύπου)

Τρίαθλο στο σχιστό, αποτελέσματα (Δελτίο τύπου)Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο φιλικός αγώνας τρίαθλου 75 πίατων στο σκοπευτήριο του Σχιστού. Παρά την ιδιαίτερα ανεβασμένη θερμοκρασία, 24 φίλοι πήραν μέρος στον αγώνα και το διασκέδασαν απόλυτα. Νικητής του αγώνα με σκορ 66/75 ο κος Παππάς. Στη δεύτερη θέση ...

Jun 10, 5 years ago

Τρίαθλο 75 δίσκων Σκοπευτήριο Σχιστού (Δελτίο Τύπου)

Τρίαθλο 75 δίσκων Σκοπευτήριο Σχιστού (Δελτίο Τύπου)Τρίαθλο 75 πιάτων (25 πιάτα Compak Sporting, 25 πιάτα Skeet, 25 πιάτα Trap) διοργανώνει το σκοπευτήριο 1ου Κυνηγετικού συλόγου στο Σχιστό Κερατσινίου. Ο αγώνας θα είναι μικτός που σημαίνει μία εννιαία κατηγορία. Στον πρώτο νικητή θα προσφερθεί δώρο από Σπόνσορα ...

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better